QUE ÉS L'ESTRÈS I QUINES PODEN SER LES SEVES CONSEQÜÈNCIES?

pexels-photo-1556716

L’estrès és una activació del cos provocada per una reacció de perill. En aquest procés, en el cos es produeix un augment de la segregació d’hormones amb el propòsit de mobilitzar l’estat energètic  i  redistribuir aquests recursos inhibint els processos que no són necessaris per respondre a l’amenaça .

Podem imaginar què li pot passar al nostre cos si la situació de percepció de perill continua durant una etapa llarga de la nostra vida? Segons alguns estudis, el cos no pot resistir la situació durant molt temps i la simptomatologia pot aparèixer en forma de símptomes adaptatius com alteracions nervioses, úlceres gastrointestinals, hipertensió, alteracions cardiovasculars, etc.

Així doncs, aquesta situació estarà regulada per diferents processos: els cognitius i emocionals que són els que perceben i assimilen la situació com a perillosa i el sistema endocrí, que és el que produeix l’augment de la segregació de certes hormones.

La secreció perllongada d’aquestes hormones provoca:

  • Inhibició els processos inflamatoris que ajuden l’organisme a reduir el dany als teixits en cas de lesions.
  • Reducció la resposta del sistema immunitari i, per tant, disminueix la resistència a la infecció.
  • Retard en el creixement de nou teixit al voltant d’una ferida.
  • Supressió de la secreció d’hormones sexuals i alteració en el creixement corporal.

Existeixen moltes evidències científiques que proposen l’existència d’una comunicació bidireccional entre el sistema nerviós central i diferents components del sistema immunològic.

Per aquest motiu crec que ser conscients del nostre estat d’estrès és una forma de prevenció de malalties. En cap cas m’estic referint a situacions estressants poc duradores, sempre  estic parlant de situacions d’estrès continuades en el temps durant mesos o anys.

dt.common.streams.StreamServer.cls